Aktualitások, Álláskeresőknek

Mire van szükség, ha valaki gépkezelőként szeretne dolgozni?

Legyen szó építkezésekről, útépítésről vagy éppen közműépítésről, munkagépkezelőre mindig szükség lesz. Éppen ezért a mai világban, aki rendelkezik az ehhez megfelelő képzettséggel, szinte biztos, hogy mindig talál munkalehetőséget. Ez különösen igaz, ha az építőipart nézzük, ebben a szektorban mindig szükség van a képzett, gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkaerőre. De mit is kell tennünk, hogy megszerezzük a gépkezelői jogosítványunkat?

2021. január 1-től a felnőttképzésről szóló törvény módosítása miatt egyetlen új OKJ-s tanfolyamot sem indítanak, 2023-tól pedig végleg befejeződtek az OKJ-s képzések és így OKJ-s bizonyítványok megszerzésének lehetőségétől is búcsút kellett vennünk. Ez a gépkezelői jogosultság megszerzését is érintette, hiszen ez is  az OKJ-s képzés keretein belül működött.

Természetesen a képesítést ezután is meg lehet szerezni, felnőttképzés keretében. Ennek két módja van. Az egyik, azokat érinti, akik már rendelkeznek a gép kezeléséhez előírt végzettséggel (OKJ) vagy 5 évnél nem régebben szereztek gépkezelői jogosítványt. Nekik az elméleti oktatás során csak a szakirányú gépspecifikus ismereteket kell elsajátítaniuk, ezen felül gyakorlati oktatáson és hatósági vizsgán kell részt venniük.

Akiknek semmiféle gépkezelői előképzettségük nincs, tehát teljesen a nulláról szeretnék kezdeni a képzést, számukra a gyakorlati órákon és a hatósági vizsgán felül előírás, hogy részt kell venniük a teljes elméleti oktatáson is. Ez általában csupán 20-30 tanórával több ráfordítást igényel azokhoz képest, akiknek már van valamilyen előképesítésük.

Tehát összességében 3 feltételnek kell teljesülnie a sikeres gépkezelői jogosítvány megszerzéséhez:

  • a gépcsoporthoz előírt elméleti órák teljesítése (abban az esetben, ha nincs semmiféle előképesítés)
  • a gépcsoporthoz előírt gyakorlati órák teljesítése
  • sikeres hatósági vizsga

A gyakorlat azt mutatja, hogy egy gépkezelői tanfolyam elvégzése és a jogosítvány megszerzése után többnyire azonnal el lehet helyezkedni az ágazatban.