Aktualitások, Paktum hírek

HR Klub az Iparkamarában

Tegnap volt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR Klubja, melyen a Paktum projekt munkatársai is részt vettek.

Az esemény fókuszában a külföldi munkavállalók foglalkoztatása állt, de emellett egy általános munkaerőpiaci áttekintésre is sor került, amely során Vas vármegye jelenlegi helyzetét ismerhették meg a résztvevők.

Megtudhattuk például, hogy jelenleg körülbelül 4 millió fő, a Magyarországon foglalkoztatottak száma, ez az 1 évvel korábbi időszakhoz képest mintegy 19 000 fővel magasabb. Fontos információ, hogy a külföldi munkavállalók száma 14 000-rel növekedett ugyanezen időszak alatt. Az országos átlagkereset elérte a bruttó 531 000 forintot. A foglalkoztatási ráta 0,4 százalékkal nőtt, az előző évihez képest, ugyanakkor Vas vármegyében 3,6 százalékos csökkenés figyelhető meg. Továbbá jelentősen nőtt a kereskedelemben dolgozók száma, ez több mint 32 000 főt jelent.

Az általános munkaerőpiaci kitekintés után a külföldi munkaerő toborzásról hallgathattak meg egy előadást a résztvevők, a Prohuman Kft. prezentálásában.

A jelenlévők sok hasznos információra tehettek szert, többek között megismerkedhettek a külföldi munkaerő integrációjával, alkalmazásuk jogi hátterével és ennek folyamatával. A Prohuman Kft. munkatársa beszámolt az eddigi tapasztalatokról és a külföldi foglalkoztatás jövőképéről is.

Az előadás során megtudhattuk, hogy a külföldi munkaerő alkalmazásának legfőbb előnye a vállalatok számára a rendkívül alacsony fluktuáció. Míg a magyar munkavállalók esetében ez az érték magasabb, mint 30 százalék, addig ez a külföldi munkavállalóknál 1 és 3 százalék közé tehető. Ez azért nem elhanyagolható, mivel a vállalkozások számára a magas munkaerőpiaci fluktuáció magas költségekkel járhat együtt, valamint negatív hatással lehet a termelékenységre és a szervezeti stabilitásra. Ezért a cégek általában törekednek ennek a csökkentésére.

Összességében elmondható tehát, hogy a külföldi munkavállalók egyre nagyobb szerephez jutnak a magyar munkaerőpiac életében.