Aktualitások, Álláskeresőknek, Gazdaságfejlesztés

A diákhitelekre is kiterjeszti a kormány a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Ez alapján a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától is, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik igénybe a felsőoktatásban résztvevő tanulók.

A miniszter kiemelte, hogy a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány már korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kkv-szektorra is. Most azonban a megemelkedett kamatkörnyezet miatt szükségszerű volt megvizsgálni a diákhitelek helyzetét is, amelyet már közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá.

“Megállapítottuk, hogy amennyiben a kormány nem intézkedik, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint 10 százalékra kellene felemelni; ezzel több mint 100 ezren kerültek volna nehéz helyzetbe” – fogalmazott Nagy Márton.

Majd hangsúlyozta: mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, meg kell védeni a fiatalokat. A kormány ennek tudatában arról döntött, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat követően a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot.

 

Borítókép: diakhitel.hu