Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

100 milliárd forintos kerettel indul újra az MFB KKV Forgóeszköz Hitelprogramja

A Kormány törekvéseivel összhangban, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamattal elérhető forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára. A program a vállalkozások működési költségeinek fedezésére kínál megoldást önerő nélkül, maximum öt éves futamidővel, 100%-os előleg mellett. A hitel az MFB Pontok hálózatában igényelhető 2022. december 8-tól – olvasható az MFB közleményében.

A program az MFB egyik legnépszerűbb európai uniós forrású hitele, a „Mikro- Kis- és Középvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram” (GINOP-8.3.5-18) keretében indul. A korábban rendkívül sikeres hitelprogram folytatása segítséget jelent a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a növekvő működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák dolgozóikat. A forrás felhasználható készletbeszerzésre, likviditásnövelésre, illetve működési költségek finanszírozására is – írják a közleményben.

A program keretében a vállalkozások ügyletenként legalább 5 millió, legfeljebb 150 millió forintra pályázhatnak, mely hitelösszeg 100 százaléka előlegként kerül folyósításra. A széleskörűen felhasználható forgóeszköz kölcsön igényléséhez nem szükséges saját forrás, továbbá az ügyleti kamat a teljes futamidőre fixen nulla százalék. Az ügyfelet nem terheli semmiféle kezelési költség vagy díj a kölcsön folyósításával összefüggésben, csupán a harmadik felet illető díjakat (pl.: értékbecslői, közjegyzői díj, stb.) kell megfizetni. Az ügyfelek számára lehetőség van a költségmentes előtörlesztésre is. Mindezt maximum 5 éves futamidő mellett.

A kölcsönkérelem az országszerte számos helyen megtalálható MFB Pontokon nyújtható be, a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és az előírt mellékletek benyújtásával. Feltétel, hogy az igénylőnek Magyarországon, de a Közép-Magyarországi régión kívül legyen bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe. A Közép-Magyarországi régióban székhellyel rendelkező igénylő forgóeszköz finanszírozása is támogatható, abban az esetben, ha a megvásárolni kívánt készlet, illetve a működési költség a Közép-Magyarországi régión kívül bejegyzett telephelyre vagy fióktelepre kerül beszerzésre vagy annak érdekében merül fel – írják.

A hitelkérelmeket 2022. december 8-tól lehet benyújtani az MFB Pontokon keresztül. További részletek és információk az mfb.hu, illetve az osszetartok.hu oldalon találhatók.

 

Borítókép: Magyar Nemzet / Teknős Miklós