Aktualitások, Munkáltatóknak

Módosították az új KATA törvényt

A katatörvényben változik a cégtől, intézménytől szerzett bevétel megítélése, emellett kedvezőbb adózási formát kapnak autósiskolák átalányadózó oktatói.

A nagy vitát kiváltott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új katatörvény kormányrendelet szintű módosítása jelent meg a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben. A módosítással arra a kérdésre adnak választ, hogy mi a teendő abban az esetben, ha megszűnik a katás vállalkozó főfoglalkozású mivolta, ugyanis erre az esetre eddig nem vonatkozott semmilyen szabályozás. A változtatás szerint, ha a kisadózó a törvény bármely kitétele szerint nem minősül főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, akkor annak a hónapnak az utolsó napjával megszűnik a kisadózói alanyisága, erről pedig nyilatkozatot kell tennie az adóhatóságnak, mindezt a következő hónap 15. napjáig. Amennyiben ezt elmulasztja, vagy nyilatkozatát hibásan nyújtja be, akkor az adóhatóság ezt határozattal állapítja meg.

További módosítás, hogy az adózás rendje szerinti kifizetőtől szerzett bevétel esetén csak abban az esetben szűnik meg a katás alanyiság, ha a bevételt termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerzi. Eddig csak a vállalkozó számláján jóváírt kamat volt ezalól kivétel. A mostani változtatással ezt a kört is bővítették. Így például akkor sem szűnik meg a katás adóalanyiság, ha egy cégtől, intézménytől tevékenységéhez adományt, támogatást kap a katás egyéni vállalkozó. Valamint abban az esetben sem, ha például a katás egyéni vállalkozó egy cég felszámolása, végelszámolása során megszerzi annak eszközeit, ez lehet akár saját korábbi vállalkozása is. Ugyanakkor, ez utóbbi módosítás csak a november 1-jét követően megszerzett bevételekre vonatkozik, tehát ha az új katatörvény szerinti egyéni vállalkozó ilyen jellegű bevételt szerzett szeptember 1. és október 31. között, akkor elveszíti katás adóalanyiságát.

A rendelet módosítja az átalányadós egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat is. Az új szabály szerint jövő évtől az autósoktatók – amennyiben átalányadózó egyéni vállalkozók – 80 százalék költséghányadot számolhatnak el, vagyis csupán bevételük 20 százaléka számít jövedelemnek, mely után az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

 

Borítókép: freepik.com