Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Átmeneti földgázellátás a szerződés nélkül maradt vállalkozóknak

Átmeneti földgázellátást kaphatnak azok a nem lakossági gázfogyasztók, akik október 1-jétől  nem rendelkeznek érvényes szerződéssel – derül ki a Magyar Közlöny pénteken megjelent számából. 

Az új, 388/2022. (X. 14.) kormányrendelet szerint „azon Get. szerinti, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó, akinek a földgázellátása 2022. október 1-jei gáznaptól nem biztosított földgáz-kereskedelmi szerződés vagy az  őt 2022. szeptember 30-ai gáznapon ellátó földgázkereskedő üzletszabályzata alapján egyéb módon, átmeneti földgázellátásra jogosult a 2022. november 1-jei gáznap kezdetétől a 2022. december 31-ei gáznap végéig.” Ez tehát alapvetően azokat a nem lakossági gázfogyasztókat (vállalkozásokat) érinti, akik október 1-jétől  nem rendelkeznek érvényes szerződéssel, mert nem sikerült megállapodni a gázszolgáltatókkal. Ők kaphatnak most átmenetileg földgázellátást, novembertől az év végéig.

A rendelet értelmében „A földgázkereskedő a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátás keretében történő ellátásra irányuló mintaszerződést az e rendelet hatálybalépését követő munkanap végéig teszi közzé honlapján” – azaz hétfőn. Itt tudnak nyilatkozatot tenni azok a vállalkozások, akik igényelni szeretnék az átmeneti földgázellátást. Fontos, hogy a nyilatkozatot minden esetben a földgázkereskedő által erre a célra biztosított elektronikus felületen kell majd megtenni egy e-mail-cím megadásával, melyre a nyilatkozattétel fogadásáról a földgázkereskedő elektronikus levél formájában jelez vissza. Azok a nyilatkozatok, amelyek nem ebben a formában kerülnek benyújtásra, érvénytelenek.

A nyilatkozattétel határideje 2022. október 18. éjfél, a határidő pedig jogvesztő, tehát késedelmes benyújtásra nincs lehetőség. A rendelet szerint a nyilatkozat megtételére az e rendelet hatálybalépését követő második munkanaptól, tehát október 18-tól van lehetőség, mely a a határidő is egyben, így tehát ehhez mindössze 1 nap áll rendelkezésre.

Azok a vállalkozások akik nyilatkozatot tesznek, és annak elfogadásáról a visszajelzést is megkapják, számukra a 2022. november 1-jei gáznaptól a 2022. december 31-ei gáznap végéig földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre a Földgázkereskedővel, a mintaszerződésben foglaltak szerint.

A rendelet értelmében azoknál a felhasználóknál akik a fentiek szerint nyilatkozatot tettek, és ezt a Földgázkereskedő visszajelző elektronikus levelével igazolni tudják, számukra a földgázelosztási szolgáltatás folytatása nem függeszthető fel a Földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

A nyilatkozattételre az MVM honlapján keresztül van lehetőség.

 

Borítókép: unsplash.com