Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Döntött a kormány: 300 milliárd fejlesztésekre

A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására 200 milliárd, a munkanélküli fiatalok munkaerőpiaci helyzetének javítására 70 milliárd, a gyógyfürdők fejlesztésére pedig 45 milliárd forintot kíván fordítani a kormány, mindezt az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül.

A Magyar Közlöny 2022. évi 165. számában megjelent határozatok közül az elsőben a GINOP éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 2016. januári határozatát egészíti ki a kormány. Ez alapján a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására 200 milliárd forint fordítható. Az egyszerűsített felhívás még októberben megjelenik.

A másik határozat a 2021. májusban megjelent, a GINOP Plusz éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló határozatot egészíti ki több tétellel. Ezáltal a munkaerő-kínálat bővítésére és fejlesztésére 70 milliárd forint fordítható. A felhívás meghirdetésének tervezett ideje 2022. decembere.

Szintén decemberi meghirdetéssel kapott 91 milliárd forintot az Ifjúsági garancia program. Ennek célja, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy képzés nélkül, valamint, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához.

Kiemelt figyelmet kapott még a gyógyfürdők fejlesztése is. Már az idei év áprilisában megvalósult az Országos és nemzetközi jelentőségű gyógyfürdők, és környezetük komplex fejlesztésére vonatkozó előkészítési célú felhívás, melynek keretösszege 5 milliárd forint volt. Most pedig a fejlesztések megvalósítására fordít 45 milliárd forint támogatást a kormány.

 

Borítókép: pixabay.com