Aktualitások, Álláskeresőknek

Paktum kisokos: Az álláskeresőket megillető támogatások

Az álláskeresés időszaka mindenki életében kihívásokkal és bizonytalansággal jár. Magyarországon azonban az álláskeresők számára többféle járadék és támogatás áll rendelkezésre, amelyek segítenek átvészelni ezt az átmeneti időszakot és támogatást nyújtanak a következő munkalehetőség megtalálásához.

 

 

 

Álláskeresési járadék

Az álláskeresési járadék, vagy ahogy sokan ismerik, a munkanélküli segély azoknak jár, akik munkanélküli státuszban vannak, és nincsenek megfelelő jövedelemmel rendelkező munkalehetőségeik. Mértéke a mindenkori minimálbérhez kötött. Ez 2023-ban bruttó 232 000 forint havonta, ami nettó 154 270 forintnak felel meg. Mivel idén a minimálbér összege emelkedett, így az álláskeresési járadék maximuma is magasabb lett a tavalyihoz képest. Az álláskeresési járadékot az igénylés napjától kezdik el folyósítani és 90 napig kaphatják az álláskeresők. Ez a támogatás segít a mindennapi megélhetésben, hozzájárulva az álláskeresők anyagi stabilitásához.

Ki kaphatja?

  • az az álláskereső személy (nincs munkája, és nem folytat vállalkozói tevékenységet sem) aki,
  • az elmúlt 3 év alatt legalább 360 napot dolgozott
  • munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az ál­lami foglalkoztatási szerv sem tudott megfelelő munkahelyet találni
  • és táppénzben nem részesül

Hogyan igényelhető?

A járadék folyósításához be kell jelentkezni a hivatalhoz álláskeresőként. Ezt a lakóhely szerinti foglalkoztatási osztályon lehet megtenni. Ezt követően az álláskeresési járadék megállapításához kérelmet kell benyújtani személyesen vagy elektronikusan. Személyesen ezt a foglalkoztatási osztályon tehetjük meg, de a gördülékenyebb ügyintézés érdekében ezt akár online is megtehetjük ügyfélkapun keresztül, vagy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

Költségtérítés

Költségtérítésre jogosult az az álláskereső akinek:

  • az álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély megállapításával,
  • a munkahelykereséssel,
  • a lakóhelyétől a járási hivatal foglakoztatási osztályához történő oda-visszautazással,
  • vagy a járási hivatal foglakoztatási osztálya által kezdeményezett foglalkozás-egészségügyi szakvélemény beszerzéséhez szükséges utazással kapcsolatos, tömegközlekedési eszköz igénybevételével felmerült indokolt helyközi/helyi utazási költsége keletkezett.

Ennek igénylése és ügyintézése az álláskeresőt nyilvántartó járási hivatal foglakoztatási osztályán lehetséges.

Rendkívüli Szociális Segély, avagy a Települési Támogatás

A rendkívüli szociális segély olyan helyzetekben nyújt támogatást, amikor egy álláskereső váratlanul kerül nehéz anyagi helyzetbe. Fontos megemlíteni, hogy 2023-tól megszűnt a rendszeres szociális segély rendszere, ehelyett önkormányzati, valamint járási segély igényelhető. Ennek hivatalos megnevezése a települési támogatás. Ez a támogatás hozzájárul a váratlan munkahelyi veszteség vagy változás okozta anyagi terhek enyhítéséhez.

Szociális Támogatás

Ezen kívül vannak olyan szociális támogatások is, amelyek az álláskeresők számára nyújtanak segítséget. Például a lakhatási támogatás vagy a gyermektámogatás lehetőséget ad az álláskeresőknek a mindennapi költségeik enyhítésére.

Az álláskeresőknek tehát számos járadék és támogatás áll rendelkezésükre, amelyek segítséget nyújtanak az átmeneti időszakban. Ez a támogató rendszer hozzájárul az álláskeresők anyagi stabilitásához és az új munkalehetőségek megtalálásához.