Aktualitások, Álláskeresőknek

Paktum kisokos: Mit tegyünk, ha pályát szeretnénk módosítani?

Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy karrierünk során többször is munkahelyet váltunk, vagy akár pályátmódosítunk.  Ennek számos oka lehet. Ez gyakran a családi vagy élethelyzetünk megváltozásából adódik, ilyen lehet egy költözés vagy gyerek születése, de az is lehet, hogy egyszerűen csak elveszítjük a motivációnkat az adott területen és a több évtizedes munka utáni kiégés késztet erre.  Esetleg a pályakezdők még a kezdeti éveikben ráébrednek arra, hogy a gyakorlatban nem vonzó számukra az adott hivatás. Bármi is legyen az oka, egy ilyen döntés meghozatalakor fontos, hogy rendelkezzünk az ehhez szükséges rugalmassággal, alkalmazkodóképességgel és gondosan mérlegeljünk mielőtt belevágunk valami teljesen új dologba.

Nem könnyű

Fontos felismernünk, hogy ha huzamosabb időn keresztül folyamatos frusztrációt, stresszt élünk meg a szakmánk hatására, akkor ez negatívan befolyásolja a mindennapjainkat és az életünk többi területére is kihat. Ebben az esetben érdemes komolyan elgondolkodnunk a váltáson. Ekkor magát a döntést meghozni a legnehezebb lépés, hiszen az akár több évtizedes biztosnak mondható élethelyzetünkből átkerülünk egy bizonytalanságba. A kezdetekben nem látjuk az alagút végét és azt sem feltétlenül tudjuk, hogy hogyan is kezdjünk bele. Ugyanakkor sok új vállalással és energiabefektetéssel járhat együtt. De ne felejtsük el, ha nem érezzük jól magunkat a jelenlegi szakmánkban, akkor az a lehető legrosszabb, ha semmit sem teszünk ellene. Ilyenkor bátornak kell lennünk és ha megvan bennünk a kellő motiváció és tudatosság, a legjobb, ha minél előbb belevágunk.

De hogyan fogjunk bele?

Önismeret

Az első és legfontosabb lépés, hogy átgondoljuk, milyen irányba szeretnénk elindulni a karrierünkben. Mérlegeljük képességeinket, kompetenciáinkat és legyünk tisztában az igényeinkkel. Legyünk tisztában vele, hogy milyen területen szeretnénk dolgozni, és mi az, ami motivál minket. Ebben a segítségünkre lehet akár valamilyen személyiségteszt, de érdemes kikérnünk a körülöttünk élő emberek véleményét is, akik jól ismernek minket.

Kutatómunka

Végezzünk alapos kutatómunkát! Nézzünk utána az általunk választott területnek! Ismerjük meg a trendeket, követelményeket és az esetleges kihívásokat! Olvassunk utána a szakmának, nézzük meg más emberek véleményét, szakemberekkel készített interjúkat. Tanulmányozzuk, mivel jár adott szakma megtanulása, mekkora energiaráfordítás szükséges hozzá, illetve milyen idejű gyakorlatot igényel a végleges elsajátítás. Legyünk tisztában azzal is, hogy mit jelent az adott szakmában dolgozni a hétköznapok során. Lehet, hogy a fejünkben kialakult kép nem teljesen fedi a valóságot. Lehetőség szerint beszélgessünk olyanokkal, akik hasonló munkakörben dolgoznak, érdeklődjünk, hogy mindez milyen feladatokkal jár együtt, hogy még a váltás előtt gyakorlati tapasztalataink is legyenek. Hiszen csak akkor érdemes a szakmaváltásba pénzt és energiát fektetni, ha valóban szívesen végezzük majd az adott munkát.

Képzés és tanulás

Ez a következő nagy lépés. Ha már megvan, hogy mi az, amivel foglalkozni szeretnénk, ehhez általában szükséges valamilyen képzettséget megszereznünk. Először is mérjük fel, hogy a környezetünkben erre milyen lehetőségeink vannak. Manapság már rengeteg képzés közül válogathatunk. Gondoljuk át! Csak ingyenes képzés jöhet szóba, vagy lehet akár önköltséges is? Milyen képzési rendet tudunk beilleszteni az életvitelünkbe? Nappali, esti, esetleg levelező? Hány éves képzésen szeretnénk részt venni? Csak személyes jelenlét mellett vagy alkalmanként akár online formában is? Ezekkel a tényezőkkel tisztában kell lennünk, mielőtt választanánk, hiszen sokkal könnyebben tudunk majd alkalmazkodni, ha tudjuk, mi az amit be tudunk illeszteni a mindennapjainkba. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen egyéb kiegészítő tudás szükséges a szakmához. Például igényli-e valamilyen számítógépes program használatát vagy egy idegen nyelv ismeretét. Ha ezeken a területeken hiányosságaink vannak, érdemes már a képzés időszaka alatt ezeket is fejlesztenünk.

A kezdeti nehézségek

Miután már belevágtunk a váltásba és esetleg egy új képzést is elkezdtünk, új nehézségekkel szembesülhetünk. Fontos, hogy ezeket jól tudjuk kezelni. Az első és talán legnehezebb kihívás az időbeosztásunk menedzselése lesz. A munkahelyi, otthoni kötelezettségek, családi programok mellé be kell iktatnunk a tanulást és vizsgákra való felkészülést. Ezek teljesen új folyamatok, amik eddig nem voltak részei az életünknek, így a kezdetben ezeket kell jól összehangolnunk.

Az időigényesség mellett az új készség elsajátítása sok belefektetett munkát is igényel. Ez általában egy hosszú távú folyamat, mind a képzés sikeres elvégzésébe, mind pedig a gyakorlati tapasztalat megszerzésébe sok energiát kell beletennünk.

Anyagi nehézségekkel is szembesülhetünk. A tanulásba ugyanis pénzt kell fektetnünk. Még, ha ingyenes képzésen is veszünk részt, ennek vannak bizonyos költségei. Ilyen akár a bejárással keletkező többletköltség, a tananyagok megvásárlása, vizsgadíjak, de az is előfordulhat, hogy a képzés miatt csak kevesebb munkát tudunk elvállalni. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy pályakezdőként valószínűleg alacsonyabb bért fogunk csak kapni. Érdemes ezért ennek anyagi vonzatát is számításba vennünk és ha szükséges tervezzünk előre, és tegyünk félre a következő időszakra.

Fontos tudni, hogy a pályamódosítás átmeneti időszakot igényel. Lehet, hogy alacsonyabb beosztással vagy fizetéssel kell kezdenünk, de ez az átmeneti periódus hozzájárulhat a hosszú távú céljaink eléréséhez. Ne feledjük! A karrierváltás folyamatosan fejlődő és tanuló folyamat. Legyünk kitartóak, rugalmasak és nyitottak az új lehetőségekre. Az új területen való sikeres elinduláshoz időre és erőfeszítésre lesz szükségünk, azonban mindenképpen megéri, hiszen hosszútávon egyensúlyt és örömet hoz az életünkbe, ha azt csinálhatjuk, amit szeretünk.