Aktualitások, Munkáltatóknak

Paktum kisokos: Az üzleti terv

Akár egyéni vállalkozást, akár több főt foglalkoztató céget szeretnénk megalapítani, ehhez a legelső lépés egy hosszas és alapos mérlegelés. Nem csak az olyan alapvető dolgokat kell eldöntenünk, hogy mivel szeretnénk foglalkozni a vállalkozás keretein belül, arra is gondolnunk kell, hogy hogyan tudjuk biztosítani a fenntartható, jövedelmező működést és ezáltal sikerre vinni vállalkozásunkat. Ehhez szükségünk lesz egy üzleti tervre.

De mi is az az üzleti terv? Mit kell tartalmaznia?

Az üzleti terv az egyik legfontosabb eszköz az üzleti siker eléréséhez. Az üzleti terv elkészítése megelőzi a tényleges vállalkozás elindítását, összegzi vállalkozásunk jövőbeni céljait, stratégiáját, tartalmazza a pénzügyi terveket és egyéb kulcsfontosságú elemeket. Segít, hogy átlássuk a vállalkozás egészét, és a vállalkozás irányítása, valamint a későbbi fejlesztések alapjául szolgál. Az üzleti tervnek számos fontos eleme van, amelyek segítenek a vállalkozás sikeres működésében.

Célok és küldetés

Az üzleti tervben meghatározzák a vállalkozás hosszú- és rövid távú céljait egyaránt. Ez lehet profitnövelés, piaci részesedés növelése, új termék bevezetése vagy akár valamilyen társadalmi célkitűzés elérése. Emellett a vállalkozás küldetését is meghatározzák, ami az alapvető értékeket és célkitűzéseket foglalja magában.

Piackutatás és versenyképesség

Az üzleti tervben vizsgálják a piaci lehetőségeket is, az ügyfelek igényeit, valamint a versenytársakat. Ez történhet piackutatás formájában, a versenytársak elemzése által és/vagy a piaci trendek vizsgálatával. Ez az információ nagyban segíti a vállalkozást abban, hogy versenyképes stratégiát dolgozzon ki.

Termék vagy szolgáltatás

Az üzleti terv leírja a vállalkozás által kínált termékeket vagy szolgáltatásokat, beleértve azok jellemzőit, előnyeit és árát. Ez segít megérteni, hogyan felel meg a vállalkozás a piaci igényeknek és miben különbözik a versenytársaktól. Emellett a termékfejlesztési tervet és az új termékek bevezetését is ebben a részben szokták leírni.

Pénzügyi terv

Az üzleti terv tartalmazza a pénzügyi előrejelzéseket is, vizsgálja a várható bevételeket és költségeket, valamint nyereség- és veszteségkimutatásokat és cash flow terveket is tartalmaz. Ez segíti a vállalkozást abban, hogy előre lássa a pénzügyi helyzetét, meg tudja tervezni a befektetéseket és biztosítani tudja az ehhez szükséges forrásokat, továbbá információkat szerezhet a profitabilitásról és a megtérülésről is.

Marketing- és értékesítési stratégia

Az üzleti terv tartalmazza a vállalkozás marketing- és értékesítési terveit is. Részletesen bemutatja a termék- vagy szolgáltatáspalettát. Itt kerül részletezésre a piacra lépési stratégia, a reklám- és promóciós tevékenységek, valamint a célcsoportokat is itt határozzák meg. Ez segít a vállalkozásnak az ügyfelek elérésében, a brand felépítésében és az értékesítési célok elérésében.

Vezetés és szervezet

Az üzleti tervben meghatározzák a vállalkozás irányítását és szervezetét. Ez magában foglalja a vezetők és kulcsfontosságú személyek szerepét, valamint a vállalkozás szerkezetét és működését. Emellett lehetőséget ad arra is, hogy meghatározzák a humán erőforrás stratégiát és a toborzási terveket.

Összességében elmondható tehát, hogy a megfelelő üzleti tervvel a kezünkben, könnyedén kijelölhetjük a vállalkozásunk legfontosabb mérföldköveit, amelyek feltételei a hosszú távú céljaink és ezáltal a siker elérésének. Azonban ne felejtsük el, hogy egyetlen vállalkozás sorsát sem képes száz százalékos hatékonysággal megjósolni egy üzleti terv, bármilyen jó is legyen, így mindig vegyük figyelembe az esetleges kockázatokat is, és legyen egy “B” tervünk arra az esetre, ha valami váratlan esemény következne be, ami gondot okozhat vállalkozásunk életében.