Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Újabb 600 milliárd forint a vállalkozásoknak – Elindult a Baross Gábor tőkeprogram

Elindult a Baross Gábor Tőkeprogram, amely révén 600 milliárd forintnyi új tőkeforrást biztosítanak a gazdasági szereplőknek. A program első ingatlan- és értékpapír pillére március 1-től, 150 milliárd forint keretösszeggel indul.

A vállalkozások forrásszükségletei biztosításához új csatorna nyílt meg: a Baross Gábor Tőkeprogram. Ezzel a gazdasági minisztérium közleménye szerint a cégek számára rendelkezésre álló források tőke oldalát is megerősítik. A tőkeprogram három pilléren keresztül támogatja a gazdaságot:

 

  1. Ingatlan- és értékpapíralapok pillér
  2. Új tőkealapok felállítása pillér
  3. „Ráemelési” pillér

Két alprogram indul március 1-jével

Az új tőkeprogram keretében elsőként a 150 milliárd forint keretösszeggel rendelkező ingatlan- és értékpapíralapok pillér indul meg 2023. március elsejével. Ez két alprogramot foglal magában: az ingatlanalapok alprogramot és az értékpapíralapok alprogramot.

A Baross Gábor Tőkeprogram – amelyet a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül valósítanak meg – hozzájárul a beruházási aktivitás növeléséhez, az energiahatékonyság javításához, zöld fejlesztések megvalósításához. A fenntartható és folyamatosan felzárkózó gazdasági teljesítményhez ugyanis a minisztérium közleményében olvasható érvelés szerint meg kell őrizni a beruházások magas szintjét, meg kell őrizni és meg kell erősíteni a gazdaság exportteljesítményét.

A GDP 5 százalékának megfelelő forrás áll a vállalkozások rendelkezésére

A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már mintegy 1600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára. Összességében pedig 3600 milliárd forintnyi, azaz a GDP közel 5 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosítanak a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül.

A kedvezményes hitelekre óriási a kereslet. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos keretére február eleje óta 1100 milliárd forint hitelkérelem érkezett az EXIM-hez és a közreműködő kereskedelmi bankokhoz. A program folyószámlahitel alkonstrukcióját ezért február 26-ával (a keret túllépése miatt) felfüggesztették.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ évi 5 százalékos fix kamattal elérhető konstrukciók iránt is óriási a kereslet, ami a 20 százalék körüli piaci kamatokat figyelembe véve messze nem meglepő.

A program részletei a Nemzeti Tőkeholding portálján, a https://nth.hu weboldalon érhetők el.

 

Forrás: bankmonitor.hu