Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Pályázat az európai kkv-k szellemitulajdon-védelmének támogatására

Egy hónapig van lehetőség pályázni az európai kis- és középvállalkozások szellemi tulajdon védelmének ösztönzésére létrehozott 2250 eurós támogatására. Az Európai Bizottság összesen 16 millió euró éves pályázati költségvetéssel működő KKV-alapjából (SME Fund), a cégeknek a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó szolgáltatási díjak részbeni megtérítésére van lehetőségük. A 2022-es időszakra való jelentkezés benyújtási határideje 2022. december 16. – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sajtóközleményében.

A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó szolgáltatási díjak részbeni megtérítésére van lehetőségük a vállalkozásoknak, a program keretein belül, melynek célja az oltalomszerzés megkönnyítése. Mindez az Európai Bizottság 16 millió euró éves pályázati költségvetéssel működő kkv-alapjából kerül finanszírozásra.  A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető, s a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra lehet felhasználni, a díjak 50 százalékának visszatérítésével.

Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, amely alatt a vállalkozások igényelhetik és kifizethetik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérhetik a megfelelő visszatérítést az utalványok aktiválásával. Az aktiválást követően kezdődik a végrehajtási időszak, amely alatt a vállalkozás további tevékenységeket igényelhet, és egyéb visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama az 1. utalvány esetén 6 hónap, a 2. utalvány esetén 12 hónap – olvasható a közleményben.

„Míg az innovatív magyarországi kis- és középvállalkozások gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, a szellemi tulajdon védelmében kiemelt szerepe van azoknak a hazai és nemzetközi pályázatoknak, amelyek anyagi és adminisztratív segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak. Ezek a lehetőségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az oltalmi bejelentések száma hazánkban 2018 óta folyamatosan növekszik” – mutatott rá Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A közlemény arra is kitér, hogy az EUIPO tanulmánya szerint az Európai Uniós foglalkoztatás közel 30 százalékát IP (szellemi tulajdon) intenzív iparágak adják, amely Unió-szerte összesen 63 millió munkahelyet jelent. Azzal párhuzamosan, hogy a teljes EU-s GDP csaknem 45 százalékát ezek a területek generálják, a szellemitulajdon-jogokkal való visszaélés, a hamis termékek kereskedelme ma is nagy terhet ró az európai vállalkozásokra. Csak 2019-ben Unió-szerte mintegy 72 millió hamisított terméket foglaltak le.

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. A szellemitulajdon-védelem különböző típusainak megértése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják szellemi vagyonuk felhasználását, és gazdasági előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Az egyes oltalmi formák – mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta – sok esetben kombinálhatók, vagyis ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.

A kérelmek benyújtása kizárólag online lehetséges a KKV-alap weboldalán 2022. december 16-ig.

 

Borítókép: freepik.com