Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Intézkedési csomagot jelentett be a kormány a turizmus támogatására

A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is – olvasható az MTÜ közleményében.

Az utóbbi időben megugró energiaárak a turizmust is nehéz helyzetbe hozták, az ágazat ezért a kormányhoz fordult, amely az iparág megsegítése érdekében akciótervet fogadott el. A 6 intézkedésből álló csomag érinti a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP-kártya szabályozását, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, valamint a szálláshely-minősítést is.

Az intézkedéscsomag a következőket tartalmazza:

  1. A 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.
  2. A turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet lehet elrendelni az alapesetben biztosított 4 hónap helyett a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében.
  3. Javaslat készül a SZÉP-kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására.
  4. 2023. július 1-jére módosult a Nemzetei Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésének ideje.
  5. 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni.
  6. A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul.

Az intézkedések pontos részletei a hamarosan megjelenő Magyar Közlönyben lesznek olvashatók.

 

Borítókép: pixabay.com