Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Megjelent a kormányrendelet az energiaintenzív kkv-k támogatásáról

Döntést hozott a kormány a hazai feldolgozóipari energiaintenzív kis- és középvállalatok támogatásáról, amit a Magyar Közlöny 2022. évi 162. számában megjelent a Kormány 1447/2022. (X.6.) Korm. határozatban rögzítettek is. A program célja, hogy mérsékelje a rendkívüli energiaár-emelkedés negatív hatásait az érintett magyarországi vállalkozásokra.

Ahogy arról már korábban is szó volt, ennek érdekében egy olyan támogatási programot kell elindítani, amely részben a működési költségek csökkentéséhez, részben pedig az energiahatékonyságot növelő beruházások finanszírozásához kapcsolódik. Erről már a szeptember 9-i Kormányinfón is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, tehát a szándék már korábban is megvolt a Kormány részéről, de a részleteket csak tegnap árulta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Közleményében elmondta: Az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások számára 200 milliárd forintot különít el a kormány, két részre bontva. Az első 100 milliárd forintot idén, a másik 100 milliárd forintot pedig 2023-ban lehet majd felhasználni.

A határozat szerint az induló, 100 milliárdos programon belül a kkv-k működési költségeinek finanszírozását, valamint az energiahatékonyságot célzó beruházásaiknak a program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejét biztosító programrészt a technológiai és ipari miniszternek kell lebonyolítania. Továbbá figyelemmel kell lenni arra, hogy a rendelet 3. pontja szerinti előirányzat terhére történő kifizetésekre a végső kedvezményezettek részére teljesítendő kifizetések ütemében kerüljön sor. Ehhez kapcsolódóan rögzítésre került, hogy a forrás rendelkezésre bocsátását követően a kifizetés azonnal megkezdődik a végső kedvezményezettek részére.

Az említett 3. pont szerint a 2022-es központi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény 1. melléklet XVII. Technológiai és Ipari Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok címet a 39. Energiaintenzív vállalatok támogatása alcímmel kell kiegészíti, azonnali hatállyal, mely a pénzügyminiszter jogkörébe tartozik.

Szintén a pénzügyminiszter feladata, hogy – a technológiai és ipari miniszter kezdeményezése alapján – az említett támogatási célok megvalósítása érdekében gondoskodjon a kkv-k működési költségeinek finanszírozására legfeljebb 75 milliárd forint, a kkv-k energiahatékonyságot célzó beruházásainak a program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejéhez pedig legfeljebb 25 milliárd forint forrás biztosításáról a költségvetési törvényben megjelent, 3. pontban lévő új alcím javára. Továbbá rögzíti, hogy a forrást a felmerülés ütemében kell biztosítani.

A  Technológiai és Ipari Minisztériumnak naptári negyedévenként jelentéseket kell készítenie a Kormány számára, szükség esetén pedig javaslatokkal is segítenie kell a munkáját a további intézkedések meghozatala érdekében. Ezt a feladatkört egészen a program lezárultáig el kell látnia.

 

Borítókép: freepik.com