Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó megnövekedett  energiaköltségek részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az energia-árrobbanás negatív hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások vehetnek részt a kormány által nem rég meghirdetett támogatási programban, mely szerint az érintett cégek a negyedik negyedéves rezsiköltségeik növekményének feléhez igényelhetnek majd állami hozzájárulást. A felhívás módosításával az áram- és gázszámlák többlete mellett a megemelkedett távhőkiadások részleges átvállalása is lehetővé vált.

Kikötés azonban, hogy a pályázóknak vállalniuk kell, hogy 2024 év végéig energiahatékonysági beruházást hajtanak végre. Ehhez a program keretein belül lehetőségük van vissza nem térítendő támogatást igényelni a fejlesztési hitelhez kapcsolódó önerő kiegészítéséhez.

A Kormány idén és jövőre is 100–100 milliárd forintos keretösszeget biztosít a cégek működőképességének megőrzéséhez. A munkahelyek megtartása mellett a program a kkv-k rezsiterheinek tartós mérsékléséhez, a hazai ellátásbiztonság erősítéséhez is hozzájárul – írták.

A program részletei az energiatámogatás2022.hu oldalon érhetők el, a regisztráció 2022. október 20-án indul.

 

Borítókép: unsplash.com