Aktualitások, Álláskeresőknek, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Európa élmezőnyében több magyarországi régió

Az Eurostat napokban közzétett elemzése szerint a világjárványt követő visszaesés után a teljes népességhez képest élénkebb tempóban javult a fiatalok munkaerőpiaci helyzete Európában. A 15-29 évesek foglalkoztatási szintje 2010 óta Magyarországon nőtt a második leggyorsabb, az uniós átlagot tízszeresen felülmúló ütemben. A 2021-es adatsorok alapján az ifjúsági munkanélküliség három, az általános ráta két hazai régióban is a legalacsonyabbak közé tartozik a kontinensen. – ismertette szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Magyarország már az elmúlt évtized elején is a sereghajtók közé tartozott az Európai Unión belül ami a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét illeti. A munkaalapú gazdaság eredményes kiépítésének köszönhetően ez csak tovább javult az elmúlt időszakban. Foglalkoztatási rátájuk 12,8 százalékponttal nőtt 2010 óta. Ez az eredmény az 1,3 százalékpontos uniós átlaghoz mérten közel tízszer gyorsabb ütemű növekedést jelent, ami Litvánia után a második legjobb teljesítményt takarja a tagállamok összevetésében.

Cseh és lengyel régiók mellett a hazai központi, a nyugat- és a közép-dunántúli régióban is a legalacsonyabbak közé tartozó, 5 százalék alatti ifjúsági munkanélküliségi adatokat mértek 2021-ben. Míg a baloldali kormányzás végén e mutató országosan 30 százalék körül alakult, mára kevesebb, mint harmadára csökkent. A tavalyi évben mért munkanélküliségi ráta a Közép- és Nyugat-Dunántúlon a teljes népesség viszonylatában is a legkedvezőbbek közé tartozott Európában. A Magyarországéhoz hasonló 2,1-2,2 százalékos szintet csak cseh- és lengyelországi régiók tudták elérni a közel kétszáz uniós régió közül.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta: „2022 nyarán csúcsra járt a hazai foglalkoztatás, először fordult elő, hogy három egymást követő hónapban is 4,7 milliónál többen dolgoztak Magyarországon. A kormány foglalkoztatási programjaiban kiemelten támogatja a fiatalok, pályakezdők elhelyezkedését. A jelenleg elérhető lehetőségek közül a legnépszerűbb a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása. A két hónapja futó konstrukcióban mostanáig több mint 8700 álláskereső felvételéhez igényeltek állami bérköltség hozzájárulást, közülük több mint háromezren 25 év alattiak. Az eddig megigényelt forrásmennyiség mintegy harmada, 2,6 milliárd forint fiatalok munkába állásában hasznosulhat. A korosztályba tartozóknak minden eddiginél inkább megéri dolgozniuk, hiszen az idei év elejétől mentesültek a személyi jövedelemadó megfizetése alól.”

 

Borítókép: freepik.com