Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Megnyílt a regisztrációs felület az energiaintenzív kkv-k támogatásának programjához

Mától lehet regisztrálni a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 című pályázatra. A regisztrációra a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) alá tartozó lebonyolító szervezet, a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs ügynökség honlapján keresztül van lehetőség.

A kormány még szeptemberben jelentette be, hogy támogatási programot indít az olyan feldolgozóipari cégek számára, amelyeknek energiaköltségei jelentősen megugrottak az elmúlt időszak folyamán. Az erre jogosult vállalkozások az energiaköltségeik növekményének 50 százalékát is megkaphatják az év utolsó 3 hónapjára. Ezen felül energiahatékonysági beruházásokhoz is igényelhető támogatás. Ehhez 100 milliárd forint keretösszeget különít el a kormány, melyből 75 milliárd a kkv-k energiaköltségeinek támogatására, 25 milliárd pedig az energiahatékonyságot célzó beruházások önerő-támogatására fordítható.

A pályázatban a vállalkozások az idei év október, november és december havi áram, gáz és távhő költségnövekményük felét kaphatják meg támogatásként, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben. A pályázó vállalkozásoknak 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást kell végrehajtaniuk. Ennek megvalósításához 15 százalékos önerő támogatás is kérhető, a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető. Továbbá vállalniuk kell, hogy az idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken 10 százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig.

Az alábbiakban a pályázati támogatások legfontosabb kérdéseire adunk választ.

 

Kik jogosultak a támogatásra?

A  pályázaton azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, akik a cégkivonat szerinti fő tevékenységük szerint a feldolgozóiparban tevékenykednek, vagy tavalyi értékesítésük nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik, energiaköltségeik elérik az éves nettó árbevételük 3 százalékát (2021-es adatok alapján) és 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek.

 

Mire igényelhető támogatás?

A vissza nem térítendő támogatás a 2022-es negyedik negyedévre vonatkozó energiaszámlák, a tavalyi év ugyanezen időszakához mért növekményének kompenzálására adható. Ennek összege a két év számlával igazolható gáz-, villamosenergia és távhő havi átlagárak növekményéből és az idei év azonos havi fogyasztásának szorzatából számolható ki. A támogatás mértéke az október, november és decemberi többletköltség 50 százaléka.

 

Mekkora a támogatás összege?

A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, amennyiben a vállalkozás ezt válságtámogatásként veszi igénybe, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt. Előbbi a költséghozzájárulásra, utóbbi pedig a fejlesztő önerőhozzájárulására kérhető. Egy vállalkozás a támogatási időszak alatt több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, valamint kombinálhatja is azokat.

 

Milyen kötelező vállalások vonatkoznak a támogatást igénybe vevő cégekre?

A vállalkozásnak vállalnia kell, hogy a 2022. III. negyedév végi foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10%-kal csökken 2023. III. negyedév végére, valamint energiahatékonysági beruházást kell végrehajtania legkésőbb 2024. december 31. napjáig. Ehhez egyébként 15 százalékos önerő támogatást is igényelhet, a Széchenyi Kártya Programon belül pedig kedvezményes hitelt is felvehet.

 

Hogyan lehet pályázni?

A jelentkezők számára kötelező a regisztráció. Ezt az erre a célra létrehozott pályázati felületen keresztül tudják megtenni (www.energiatamogatas2022.hu), 2022. október 20. és 2022. december 15. között. A számlákat csak ezután kell benyújtaniuk, a kérelmeket pedig a jogosultság támogató általi elismerése után lehet beadni 2022. december 26.-ig.

 

Borítókép: pixabay.com