Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Munkáltatóknak

Nagy az érdeklődés a Baross Gábor Újraindítási Hitelprogram iránt

Már több, mint 500 milliárd forint értékben kötöttek meg hitelszerződéseket a a Baross Gábor Újraindítási Hitelprogramban. A Hitelprogram a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el. Forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

A Hitelprogramot bejelentése óta hatalmas érdeklődés övezi, az eredetileg meghatározott, 700 milliárdos keret gyakorlatilag egy hónap alatt kimerült. A Kormány látva a vállalkozások beruházási igényét és hiteléhségét, szem előtt tartva a családok és a gazdaság védelmét, további 300 milliárd forint biztosításával 1000 milliárd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét. Így forgóeszközhitelből végül 600 milliárd forint, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet ki a hazai gazdaságba.

Az EXIM Magyarország forgóeszköz és beruházási, valamint lízing konstrukciónak értékesítésében 21 hitelintézet és pénzügyi vállalkozás vesz részt. A Hitelprogramra eddig összesen 2124 hitelkérelem érkezett az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és partnerein keresztül.

A már szerződött hitelállomány alapján megállapítható, hogy 722 vállalat együttesen közel 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre szerződött le, amiből eddig 108 milliárd forint kifizetésére került sor.

A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelt övezi, 480,4 milliárd forintnyi hitelre már a szerződéskötés is megvalósult, míg a beruházási hitelcél esetén (beleértve a lízing refinanszírozást is) összesen 23,4 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor.

A szerződött ügyfelek arányát vizsgálva az tapasztalható, hogy 75 százalékukat a mikro, kis- és középvállalkozások adják. Az átlagos hitelösszegek a szerződött ügyletek esetében a forgóeszközhitelnél 684,7 millió forintot, a beruházási hitelnél 491,3 millió forintot érnek el. A lízing ügyletek esetében a hitelösszeg átlagosan 35,6 millió forint volt.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében leszerződött vállalatok több mint 82 százaléka a gazdaság három jól körül határolható szektorából érkezett: az ügyfelek 40,9 százaléka a feldolgozóiparban, 34,2 százalék a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, 7,1 százaléka pedig a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat szektorban tevékenykedik.

A szerződött hitelállomány 32,1 százaléka Közép-Magyarországi régióhoz, 17,7 százaléka az észak-alföldi régióhoz, 13,4 százaléka a dél-alföldi régióhoz köthető. A Közép-Dunántúlhoz a szerződött hitelállomány 13,3 százaléka, Nyugat-Dunántúlhoz 9,9 százaléka, Dél-Dunántúlhoz 7,9 százaléka, míg Észak-Magyarországhoz 5,7százaléka köthető – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.