Aktualitások, Gazdaságfejlesztés, Paktum hírek

Egészségi állapot és foglalkoztatás együttjárása

Egészségi állapot és foglalkoztatás együttjárása, esélyek és lehetőségek a roma populációban címmel tartottuk paktumszervezeti tagunkkal együtt szerdán a kora esti órákban a szakkollégiumi programot.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara rendszeresen szervez az Egészségtudományi Szakkollégium tagjainak és minden érdeklődőnek vitaestet. Ezúttal az a megtiszteltetés érte a paktum projektben dolgozó kollégáinkat, dr. Stankovits György aljegyzőt és dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna szakmai vezetőt, hogy meghívást kaptak erre az eseményre. A meghívás apropóját az adta, hogy együtt dolgozunk egy szabadon választható kurzus létrehozásán, amelyet az őszi szemeszterben szeretnénk meghirdetni a PTE Szombathelyi Képzési Központ hallgatói körében.

És hogyan kapcsolódik ez a téma a foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködéshez?

Egészség nélkül nem tudunk dolgozni!

Fontos továbbá a kisebbségi (cigányság) létből és a hátrányos helyzetből fakadó egészség-esélyegyenlőtlenségek megismerése. A preventív és egészségfejlesztési programok elkészítésének megismerése a kisebbségi csoportok tagjainak egészségi esélyegyenlőségének javítása érdekében, ezzel is hozzájárulva a társadalmi és munkaerőpiaci integrációjukhoz.

A beszélgetés során kiderültek a tervezett kurzus elemei, címszavakban a következők:

  • Egészség, betegség, kulturális jellemzők kapcsolata.
  • A hazai cigányság egészségi állapota, egészségkultúrája.
  • A társadalmi integráció lehetőségei egészségfejlesztési és foglalkoztathatósági oldalról.
  • A nemzetiségi roma önkormányzatok és a roma civil szervezetek szerepe, lehetőségei.
  • Erőszakmentes kommunikáció.
  • Terepmunka, terepgyakorlat megszervezése – szemléletformálás.

A rendezvényen résztvevők megtudhatták azt is, hogy roma származású szakembereket is bevonunk a kurzus megvalósításába, különösen a terepgyakorlatok során.

Köszönjük az együttműködést, a lehetőséget a PTE Egészségtudományi Karának és külön köszönjük az eddigi személyes nagyon jó munkakapcsolatot Karamánné dr. Pakai Annamária igazgató asszonynak és dr. Karácsony Ilona adjunktus asszonynak.