Aktualitások, Álláskeresőknek, Gazdaságfejlesztés

Újra indul a vasúti szakképzés Vas vármegyében

Még 2019 őszén írta alá az erre vonatkozó együttműködési megállapodást a GYSEV Zrt és a Vas Megyei Szakképzési Centrum. A dokumentum rögzíti a szakmai kapcsolatok elmélyítését, a gyakorlat-centrikus oktatás elősegítését, valamint a GYSEV Zrt. pályaorientációs tevékenységének támogatását. Idén a szakirányú oktatás is elkezdődik a társaságnál.

Az együttműködés keretében a 2020/2021-es tanévben 9. évfolyamot kezdő, a VMSZC Savaria Technikumban tanuló vasútijármű-szerelő technikus tanulók az első két évben ágazati alapképzésben vettek részt, az idei tanév második félévétől, a 11. évfolyamban kezdhetik meg a szakirányú oktatásukat a GYSEV Zrt-nél.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvényben foglaltak szerint a tanuló, képzésben résztvevő személy szakirányú oktatása azt követően kezdhető meg munkahelyi körülmények között egy gazdálkodó szervezetnél, miután a területileg illetékes kamara nyilvántartásba vette a szervezet képzéssel érintett telephelyét. Erre a helyszíni szemlére a múlt héten került sor, ahol szakértőinkkel (a kamara és az iskola által delegált egy-egy képviselő) bejártuk a GYSEV Zrt. szombathelyi telephelyét.

A társaság eszközparkja, oktatóinak felkészültsége, szakmai tapasztalata alapján elmondható, hogy a tanulók kiváló helyen és a legjobb szakemberektől tanulhatják jövendőbeli szakmájuk alapjait. A diákok a képzés alatt megismerhetik a társasághoz kapcsolódó vasúti ismereteket, az alkalmazott technológiákat, a munkahelyi elvárásokat, a duális képzésben töltött idő alatt pedig piacképes tudást szerezhetnek.

A GYSEV Zrt. nem titkolt célja a duális oktatással a megfelelően képzett utánpótlás munkaerő biztosítása. Az igazán jól teljesítő diákoknak szinte biztos nyílik munkavállalásra lehetősége a társaságnál.

 

Borítókép: MÁV

Forrás: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara