Aktualitások, Álláskeresőknek, Gazdaságfejlesztés

Jelentősen emelkedik a munkába járás költségtérítésének összege

A kormány duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A péntek esti Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet, miszerint a kormány duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését. A döntés több százezer munkavállalónak jelent anyagi támogatást, ezzel megkönnyítve a munkába járásukat.

Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez most a gazdaságfejlesztési miniszter javaslata alapján, kétszeresére, azaz 30 forintra fog emelkedni. Ezzel együtt a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként.

A szombaton hatályba lépett rendelet azt is kimondja, hogy a most meghatározott kilométerenkénti 30 forintos összeg első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazható. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 4. §-a esetében pedig a 2023. február hónapra kifizetett költségtérítésre alkalmazható először.

 

Borítókép: unsplash.com