Álláskeresőknek, Munkáltatóknak

Egyszerűsített foglalkoztatás 2022

Az egyszerűsített foglalkoztatást (rövidebb néven EFO) az alkalmi munkavállalásnál alkalmazzák, amely közkedvelt a munkáltatók körében akkor, ha időszakosan, rövid időre van szükségük munkaerőre.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, mint atipikus munkaviszonynak speciális szabályai vannak, melyet a 2010 évi LXXV. törvény (továbbiakban Efo tv) határoz meg. Az egyszerűsített foglalkoztatás, mint ahogy a nevében van, a munkáltató számára jóval kevesebb adminisztrációs terhet jelent és sokkal gazdaságosabb is. Az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott munkavállaló legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, illetve egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 napig vállalhat határozott időre munkát.

Az egyszerűsített munkavállalással foglalkoztatott személy munkabérének meghatározásakor figyelembe kell venni a mindenkori minimálbér és garantált bérminimum összegét, mert ennek megfelelően kell meghatározni a napi- és hetibért.

Alkalmi munkavállalásnál a garantált bérminimumot olyan munkakörök betöltésénél kell megfizetni, ahol a munka középfokú végzettséget igényel.

Az alkalmi munkavállalóknak a Munka Törvénykönyvében meghatározott bérpótlékok ugyanúgy járnak.
Az egyszerűsített munkavállalással foglalkoztatott személyek foglalkoztatását a munkáltató telefonon és online is bejelentheti.

Egyszerűsített foglalkoztatás óra- és napi bére 2022-ben

szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka vagy idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár.

Ez 2022-ben a minimális bruttó órabér egyszerűsített foglalkoztatásban: 978 Ft/óra. Ez egy napra bruttó 7.824 forintot jelent.

szakképzettséget igénylő egyszerűsített foglalkoztatás keretében pedig a garantált bérminimum 87%-a jár.

Ez egy órára bruttó 1.301 forintot jelent, egy napra pedig 10.408 forintot.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban kifizethető napi bér maximuma meg van határozva, ez a minimálbér vagy a garantált bérminimum napi összegének legfeljebb duplája lehet.

Szja-t akkor nem kell fizetni az egyszerűsített foglalkoztatás során kapott bérből, ha ez az összeg a napi minimálbér vagy garantált bérminimum 130%-át nem haladja meg. Ez az összeg a mentesített keretösszeg. Ez az összeg 2022-ben szakképzettséget nem igénylő munka esetén napi 11.960 forint, szakképzettséget igénylő munkában pedig 23.920 forint.

Megemelt közterhek 2022. július 1-től

Az extraprofit adóról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet az egyszerűsített foglalkoztatás után befizetendő közterheket is megemelte. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén ez a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, vagyis július 1-től napi 1000 forintAlkalmi munka esetén napi 2000 forint, míg a filmipari statiszta alkalmi munkára a minimálbér 3 százaléka vagyis 6000 forint/fő/ nap érvényes.

Forrás: HR Portál