Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan

Nemrég bejelentésre került az első gazdasági intézkedéscsomag, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni. Ennek a Munka törvénykönyvére vonatkozó intézkedései a KPMG összefoglalójának segítségével.

  • Egyszerűbb lesz a munkaidő-beosztás módosítása: a munkáltató a beosztást a munkaidő kezdete előtt akár 96 órán belül is módosíthatja. A Rendelet szövege szerint: “a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást az Mt. 97 (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja.” (Ez a törvényi hely határozza meg a legalább 96 órát.)
  • Az home office munkavégzés biztosítása: a munkáltató az otthoni munkavégzést és a távmunkát is egyoldalúan elrendelheti.
  • A munkáltató ellenőrizheti a munkavállaló egészségi állapotát: ennek érdekében a munkáltató megteheti a szükséges és indokolt intézkedéseket.
  • A munkaviszony rugalmasabb alakítása érdekében a munkáltató és a munkavállaló az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.

A KPMG szakértői felhívják a figyelmet, hogy a kollektív szerződések fentiektől eltérő szabályait nem lehet alkalmazni, amíg a rendelet érvényben van.

A rendelet pedig a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig van érvényben.

Az azonnali intézkedéseket a 47/2020 (III.18.) kormányrendelet tartalmazza.

Forrás: https://www.hrportal.hu/

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 154 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa